Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Ποιο είναι το καλύτερο laser;

Βρες κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ!

Θα προσπαθήσουμε για άλλη μία φορά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τη laser αποτρίχωση, πάντα με βάση τις επιστημονικές έρευνες, τις οποίες δυστυχώς πρέπει να θυμίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους!

Παρακαλούμε πολύ, εφόσον διαπιστώσετε κάποιο λάθος στα παρακάτω, να μας αποστείλετε την αντίστοιχη έρευνα που να το αποδεικνύει, και θα το διορθώσουμε αμέσως. Η "προσωπική εμπειρία" ή η "πολυετής πείρα" ασθενή ή γιατρού δεν αποτελεί ιατρική έρευνα.

Οι παρακάτω δηλώσεις έχουν κατά καιρούς γίνει από επισκέπτες μας που επισκέφτηκαν δερματολογικά κέντρα για laser αποτρίχωση.

Τα αποτελέσματα που έδειχνε μέχρι πρόσφατα το site της Candela.

 1. Δήλωση: "Το ιατρικό μηχάνημα είναι καλύτερο για να είναι ιατρικό". Ψέμα! Δεν υπάρχει ιατρικό μηχάνημα αποτρίχωσης γιατί η αποτρίχωση δεν είναι ιατρική επέμβαση. Υπάρχουν απλά εταιρίες μηχανημάτων που δεσμεύονται σε μονοπώλεια με γιατρούς, ώστε ένα μηχάνημα να φαίνεται ότι είναι "ιατρικό", ενώ απλά είναι ένα μηχάνημα αποτρίχωσης.
 2. Δήλωση: "Εσείς έχετε παλμικό, φωτοαποτρίχωση, φωτόλυση. Μόνο ο γιατρός έχει laser". Ψέμα! Οι όροι "παλμικό, φωτοαποτρίχωση, φωτόλυση" όντως περιγράφουν συγκεκριμένες τεχνολογίες. Αλλά κι εμείς laser έχουμε! Το γεγονός ότι πολλοί γιατροί "βαπτίζουν" τα διοδικά laser παλμικά, φωτοαποτριχώσεις κλπ, δηλώνει ή άγνοια, ή δόλο... και ειλικρινά δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο!
 3. Δήλωση: "Το καλύτερο laser είναι το laser του δερματολόγου!" Ψέμα! Βάσει ερευνών της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρίας Candela, το laser των δερματολόγων είναι καλύτερο μόνο στα λόγια. Η επιτυχία του στις 6 συνεδρίες αγγίζει το 74% κατά μέσο όρο οπότε δεν παρουσιάζει καμία διαφορά ως προς το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα σε σχέση με άλλα laser. Να σημειώσουμε ότι ΟΛΕΣ οι έρευνες εδώ και χρόνια καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα για ΟΛΑ τα laser: το πολύ 75% αποτέλεσμα κατά μέσο όρο στις 6 συνεδρίες!
 4. Δήλωση: "Μόνο ο γιατρός μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της αποτρίχωσης!" Ψέμα! Κανείς γιατρός δεν είναι εκπαιδευμένος στη laser αποτρίχωση. Καμία ιατρική σχολή ή ειδικότητα δε διδάσκει αυτό το αντικείμενο. Αν ο γιατρός σας επιμένει ότι είναι ο μόνος ειδικός, συμφωνείστε μαζί του: ζητήστε του να σας κάνει ο ίδιος την αποτρίχωση. Σε όλα τα ιατρεία πάντως, laser χειρίζονται αισθητικοί ή νοσηλευτές.
 5. Δήλωση: "Ο ιατρικός αλεξανδρίτης στο πρόσωπο είναι ο καλύτερος". Ψέμα! Η καλύτερη αποτρίχωση για την περιοχή του προσώπου σε όλο τον κόσμο θεωρείται η θερμοηλεκτρόλυση, γνωστή και ως ριζική αποτρίχωση και δεν εφαρμόζεται από γιατρούς αλλά από αισθητικούς. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, η θερμοηλεκτρόλυση είνα η μοναδική που έχει το δικαίωμα να ονομάζεται "οριστική" αποτρίχωση, όντας αποδεδειγμένα καλύτερη κι απ'το καλύτερο laser.
 6. Δήλωση: "Ο δερματολόγος μου μου είπε ότι το laser που έκανα πριν μου φούντωσε την τρίχα κι επομένως τώρα δε μπορεί με το δικό του ιατρικό αλεξανδρίτη να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα. Δεν έπρεπε να έχω κάνει άλλο laser". Ψέμα! Δεν έχει ανακαλυφθεί laser που να "φουντώνει" την τριχοφυΐα, γιατί αν είχε ανακαλυφθεί, θα είχαμε βρει το φάρμακο της φαλάκρας! Η παραπάνω δήλωση δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.
 7. Δήλωση: "Το laser του δερματολόγου τελειώνει οριστικά την τριχοφυΐα πιο γρήγορα." Ψέμα! Το laser των δερματολόγων έχει άμεσο αποτέλεσμα σε κάθε μεμονωμένη εφαρμογή. Φεύγουμε δηλαδή από την εφαρμογή και είναι σα να κάναμε κερί: δεν υπάρχουν καθόλου τρίχες. Ξαναβγαίνουν όμως κανονικά μέχρι την επόμενη φορά, οπότε και πρέπει να ξαναχτυπήσουμε. Αντιθέτως, στη διοδική τεχνολογία, αμέσως μετά την εφαρμογή, οι τρίχες αποβάλλονται από το σώμα, διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και 20 μέρες. Επομένως, το "ιατρικό" μηχάνημα καίει τις τρίχες εξ'ολοκληρου στην εφαρμογή, ενώ το διοδικό μηχάνημα καίει τις ρίζες, με το σώμα της τρίχας να αποβάλλεται τις επόμενες ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις όμως το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: μέχρι 75% επιτυχία κατά μέσο όρο στις 6 συνεδρίες!
 8. Δήλωση: "Αν το μηχάνημα έχει επαναλληπτικό, είναι σίγουρα αλεξανδρίτης". Ψέμα! Επαναλληπτική συνεδρία προτείνεται όταν η κεφαλή του μηχανήματος είναι μικρή, οπότε και μπορεί να μείνουν κενά. Δεν αποδεικνύεται ότι το επαναλληπτικό ραντεβού αυξάνει μακροπρόθεσμα την αποτελεσματικότητα, ούτε ότι είναι χαρακτηριστικό κάποιου super μηχανήματος. Η κάθε κατασκευάστρια εταιρία μηχανημάτων αποτρίχωσης προτείνει δικό της πρωτόκολλο εφαρμογής, το οποίο καλό είναι να εφαρμόζεται πιστά.
 9. Δήλωση: "Αν συμβεί κάτι στο laser μόνο ο γιατρός μπορεί να επέμβει". Ψέμα! και Αλήθεια! Τα "ιατρικά" laser, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, έχουν ρεκόρ σε τραυματισμούς, εγκαύματα, λευκές πανάδες κλπ λόγω της επιθετικής ακτινοβολίας τους. Γι'αυτό και δεν εφαρμόζονται σε μαυρισμένο δέρμα ενώ διακόπτονται οι εφαρμογές τους το καλοκαίρι. Όλοι οι τραυματισμοί πάντως στη laser αποτρίχωση υποχωρούν ακόμη και χωρίς την επέμβαση γιατρού. Ειδικός για τα εγκαύματα βέβαια είναι μόνο ο γιατρός μας.
 10. Δήλωση: "Λέτε ψέματα ότι έχετε laser αλεξανδρίτη, το μόνο γνήσιο laser αλεξανδρίτη είναι του γιατρού και δεν έχετε δικαίωμα να χρησιμοποιείτε τον όρο εσείς". Κοτσάνα μεγατόνων! ...η οποία μας μεταφέρθηκε από επισκέπτη που του την είπε ο γιατρός του! Στη laser αποτρίχωση μιλάμε για συχνότητα φωτός και τα 755nm του αλεξανδρίτη μπορούν να εφαρμοστούν τόσο με αποστάτη ("ιατρικό laser") όσο και με διοδική τεχνολογία εξ'επαφής. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της ανθρώπινης βλακείας.
 11. Δήλωση: "αφού όλα τα laser είναι ίδια, γιατί εγώ πήγα καλύτερα σε αυτό που κάνω τώρα;" Αυτή λοιπόν είνα η πιο έξυπνη ερώτηση που μπορείς να κάνεις! Η επιτυχία των laser στο 75% περίπου στις 6 συνεδρίες είναι κατά μέσο όρο! Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα γκρουπ έρευνας συμμετέχουν άτομα διαφορετικού φύλλου, χρώματος δέρματος, χρώματος τρίχας, πάχους τρίχας κλπ. Ένα σοβαρό κέντρο λοιπόν διαθέτει όλες τις τεχνολογίες και σε κατευθύνει με βάση αυτά τα δεδομένα, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είνα και ο λόγος που τα σοβαρά δερματολογικά ιατρεία αλλά και τα κέντρα αισθητικής στρέφονται και αυτά στις διοδικές τεχνολογίες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πελατών τους, εγκαταλείποντας έτσι τον επιστημονικά αβάσιμο ισχυρισμό ότι "μόνο ο ιατρικός αλεξανδρίτης αποδίδει". 
 12. Δήλωση: "εγώ στο laser που κάνω, τελείωσα στις 3 συνεδρίες!" Αλήθεια! Μπορεί να συμβεί και πρόκειται για αποτέλεσμα που ανεβάζει το μέσο όρο της επιτυχίας του laser, ενώ άλλα άτομα που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στις 6 συνεδρίες κατεβάζουν το μέσο όρο της επιτυχίας. Ο μέσος όρος πάντως πάντα παραμένει στο 75% περίπου. Και στο κέντρο μας υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που με 2 συνεδρίες τελείωσαν οριστικά. Θα ήταν όμως ανήθικο να επικαλεστούμε αυτά τα αποτελέσματα για να πουλήσουμε υπηρεσίες, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μέσος όρος επιτυχίας επιβεβαιώνεται από πανεπιστημιακές έρευνες και είναι standard: μέχρι 75% στις 6 συνεδρίες κατά μέσο όρο!
 13. Ερώτηση: Αφού όλα τα laser είναι ίδια, τι παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εφαρμογής; Απάντηση: Ο χειριστής! Πολλά κέντρα έχουν το ίδιο μηχάνημα ακριβώς. Κάποια όμως φημίζονται για τα κακά τους αποτελέσματα και κάποια για τα καλά τους αποτελέσματα. Η εμπειρία στη σωστή εφαρμογή, η υπομονή και φυσικά η ειλικρίνεια είναι τα συστατικά που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο χώρο μας μία εφαρμογή για πόδια, μασχάλες και μπικίνι κρατάει μέχρι και δύο ώρες. Άλλα κέντρα όμως διαφημίζουν την ίδα εφαρμογή με "ιατρικό" ή άλλο μηχάνημα σε 45 λεπτά ή μία ώρα. Συμπερασματικά, που πιστεύεις ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα;
 14. Ερώτηση: Εσείς τελικά τι συστήνετε; Απάντηση: Οι συστάσεις μας στους επισκέπτες μας διέπονται πρωτίστως από ειλικρίνεια. Ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες του επισκέπτη. Αν θέλει σε κάθε συνεδρία άμεσα λείο δέρμα και δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει το αντίστοιχο αντίτιμο, τον στέλνουμε κατευθείαν σε κοντινό ιατρικό κέντρο που διαθέτει laser Candela. Αν θέλει απλά το τελικό αποτέλεσμα και δεν τον ενοχλεί η διαδικασία αποβολής του στελέχους της τρίχας, η οποία για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και τόσο ενοχλητική, τότε του προτείνουμε διοδική τεχνολογία. Αν προέρχεται από άλλο κέντρο και έκανε εφαρμογές με "ιατρικό" laser, τότε ακολουθούμε δύο πιθανές λύσεις: αν πήγαινε καλά στο πρόγραμμά του, τον συμβουλεύουμε να μην αλλάξει laser γιατί πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Αν δεν πήγαινε καλά, μόνο τότε τον δεχόμαστε και του προτείνουμε διοδική τεχνολογία στα 755nm ή στα 808nm. Η πολιτική μας αυτή, όσο πρωτάκουστη κι αν φαίνεται για κέντρο αισθητικής, υπαγορεύεται από το ήθος που μας διακρίνει πάντα στη δουλειά μας και επιβεβαιώνεται από τα δεκάδες άτομα που έχουμε στείλει στα 5 χρόνια λειτουργίας μας σε κοντινό ιατρικό κέντρο που διαθέτει αλεξανδρίτη Candela, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ!

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα για τις έρευνες που έχουν γίνει γα τα διάφορα laser σε άρθρο μας του 2017 εδώ.

Αν έχετε άλλες ερωτήσεις, μπορείτε να τις υποβάλλετε στο support@goelement.gr ή τηλεφωνικά στο 2811 11 8101, ζητώντας ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού.

Το παρόν ιστολόγιο συντάσσεται από την ομάδα των
Element Overwhelming Beauty
(Μαριάννα Βελεγράκη)
Ηράκλειο Κρήτης
Λεωφ. Μίνωος 59 (γωνία 62 Μαρτύρων)
1ος Όροφος, 71304
Τηλ. 2811 11 8101

2 σχόλια: