Μύθος 1: η αποτρίχωση με βελόνα τρυπάει και πονάει! Λάθος!
Η αποτρίχωση με βελόνα, αν γίνει σωστά δεν είναι και τόσο επίπονη. Επιπλέον είναι η μοναδική αποτρίχωση που λύνει το πρόβλημα μόνιμα νεκρώνοντας μία μία τις τρίχες, χωρίς να επηρεάζει διπλανές περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι η θέα της βελόνας φοβίζει τον περισσότερο κόσμο. Η βελόνα αυτή όμως δεν τρύπα το δέρμα. Εισέρχεται απλά στον πόρο της τρίχας και ακουμπά τη ρίζα νεκρώνοντας τη με μία ηλεκτρική εκκένωση χαμηλής έντασης. Η έμπειρη αισθητικός θα σας συμβουλέψει για τις τεχνικές χρήσης αναισθητικής κρέμας που θα μειώσουν στο ελάχιστο την ενόχληση κατά την εφαρμογή. Στα Element συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη ριζική αποτρίχωση με βελόνα, ειδικά στη περιοχή του προσώπου!
Μύθος 2: "η μόνιμη αποτρίχωση που κάνουμε εδώ είναι τελευταίας τεχνολογίας και είναι ανώδυνη!" Λάθος!
Η πραγματικότητα είναι ότι όποια τεχνολογία προσπάθησε να μειώσει τον πόνο στην αποτρίχωση μείωσε συγχρόνως και την αποτελεσματικότητα ως προς τη μονιμότητα του αποτελέσματος. Αυτή η αρχή ισχύει και για τις φωτοαποτριχώσεις. Κάποια μηχανήματα ακολουθούν την τεχνική του να ψύχουν την επιφάνεια του δέρματος, τεχνική η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το σκοπό τις φωτοαποτρίχωσης, ο οποίος είναι να αυξήσουμε τη θερμοκρασία στην επιδερμίδα και στην περιοχή του θύλακα της τρίχας. Αν λοιπόν η θερμοκρασία τοπικά δεν αυξηθεί στα απαιτούμενα επίπεδα, δεν πρόκειται να καεί μόνιμα ο θύλακας της τρίχας. Εφόσον λοιπόν ο θύλακας της τρίχας πρέπει να "καεί" και εφόσον κανείς στον κόσμο δεν "κάηκε" ποτέ ανώδυνα, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η ενόχληση κατά την εφαρμογή είναι θετικό σημάδι. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει να πιστέψει κανείς ότι όσο περισσότερο πονά μία αποτρίχωση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Είναι όμως και λάθος πρακτική να ψύχουμε την περιοχή της αποτρίχωσης γιατί έτσι μειώνουμε την αποτελεσματικότητα αφού ακυρώνουμε την όλη φιλοσοφία της εφαρμογής. Ανώδυνη αποτρίχωση μπορούμε να πετύχουμε με τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων πριν την εφαρμογή. Με τον τρόπο αυτό η ενόχληση ελαχιστοποιείται και το αποτέλεσμα παραμένει στο μέγιστο του δυνατού.
Μύθος 3: τα laser αποτρίχωσης είναι καλύτερα από το IPL και ο αλεξανδριτης είναι καλύτερος από όλα τα laser. Λάθος!
Κατ'αρχήν, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου μας, όλες οι παραπάνω τεχνικές είναι φωτοαποτριχώσεις! Το μόνο που αλλάζει ουσιαστικά στα μηχανήματα αυτά είναι το μήκος κύματος, το χρώμα δηλαδή, του φωτός που χρησιμοποιείται. Το μήκος κύματος ενός φωτεινού flash μπορεί να είναι διαφορετικό χωρίς αυτό να αλλάζει την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή. Πράγματι διαφορά συγκριτικά τεστ και ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ήταν δυνατόν να έχουμε μία μόνιμη αποτρίχωση από μήκη κύματος 690 νανόμετρα έως μήκη κύματος 1.060 νανόμετρα. Σε κάθε περίπτωση για την ίδια ποσότητα φωτεινής ενέργειας που απελευθερώνει το κάθε flash του εφαρμογέα, έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν το φως που παράγεται έχει μήκος κύματος μεταξύ 600 και 1.060 νανόμετρα. ΟΛΕΣ οι παραπάνω τεχνολογίες (IPL, laser διοδικό, laser αλεξανδρίτη) έχουν μήκη κύματος που συμπεριλαμβάνονται στο προαναφερθέν φάσμα.
Μύθος 4: αποτρίχωση που γίνεται σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα είναι καλύτερη. Λάθος!
Καταρχήν κανείς γιατρός δεν έχει ποτέ εκπαιδευτεί σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην αποτρίχωση με βελόνα η οποία είναι και η μοναδική που έχει εγκριθεί από τον FDA ως μόνιμη αποτρίχωση. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για την αποτρίχωση με Laser. Σε καμία πανεπιστημιακή κλινική δεν υπάρχουν μηχανήματα laser για την εκπαίδευση των γιατρών.
Επιπλέον όλες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα ιατρικά μηχανήματα αποτρίχωσης είναι καλύτερα έχουν πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους γιατρούς και όχι από φυσικούς ή χειριστές ιατρικών μηχανημάτων οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μελετήσουν την ένταση και την αποτελεσματικότητα ενός μηχανήματος.
Ο όρος "ιατρικό laser αποτρίχωσης" δεν αντιπροσωπεύει κάποια ξεχωριστή τεχνολογία.
Τα laser που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι τα ίδια με αυτά των αισθητικών!
Το παν σε μία φωτοαποτρίχωση είτε με laser είτε με IPL είναι η εκπαίδευση αυτού που την πραγματοποιεί και η συντήρηση του μηχανήματος. Tο πτυχίο Ιατρικής στην Ελλάδα τείνει να σημαίνει εγγύηση παντογνωσίας. Δεν είναι όμως έτσι! Ειδικά στο θέμα των φωτοαποτριχώσεων, οι μόνοι που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τη σωστή εφαρμογή είναι οι διπλωματούχοι αισθητικοί.Το μόνο θετικό του να επιλέξει κανείς να κάνει φωτοαποτρίχωση σε ιατρικό κέντρο δεν είναι το γεγονός ότι την αποτρίχωση θα την πραγματοποιήσει γιατρός. Και στα ιατρικά κέντρα τις αποτριχώσεις τις πραγματοποιούν πάντα αισθητικοί. Απλά στο ιατρικό κέντρο, σε περίπτωση ατυχήματος ο γιατρός μπορεί άμεσα να συνταγογραφήσει θεραπεία, για την αγορά της οποίας θα πρέπει να πάει κανείς σε φαρμακείο.
Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα η άγνοια οδήγησε τον κόσμο στο να πιστεύει ότι ο μόνος κατάλληλος για να χειριστεί το μηχάνημα laser αποτρίχωσης είναι ο γιατρός, γιατί κανείς δε γνώριζε ότι η μόνη ειδικότητα που εκπαιδεύεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο για τη χρήση μηχανημάτων μόνιμης αποτρίχωσης laser είναι η ειδικότητα του αισθητικού.
Μύθος 5: τα μηχανήματα φωτοαποτρίχωσης για οικιακή χρήση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Λάθος!
Τα μηχανήματα για οικιακή χρήση λειτουργούν με χαμηλή ένταση. (4J μέγιστο). Είναι κατασκευασμένα για να μπλοκάρουν την ανάπτυξη της τρίχας τραυματίζοντας ελαφρά τη ρίζα της. Δεν έχουν επομένως την ικανότητα να την καταστρέψουν μόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επαναλαμβανόμενα εφόρου ζωής, ώστε να συντηρείται το αποτέλεσμα. Εφόσον η τακτική εφαρμογή του μηχανήματος αυτού σταματήσει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη της τρίχας κανονικά.
Μύθος 6: η φωτοαποτρίχωση είναι οριστική μέθοδος αποτρίχωσης. Λάθος!
Είναι διαφορετικό πράγμα η μόνιμη αποτρίχωση και διαφορετικό πράγμα η οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα. Λέγοντας μόνιμη αποτρίχωση εννοούμε ότι όσες τρίχες βρίσκονται επάνω στο δέρμα κατά την περίοδο της εφαρμογής θα καταστραφούν και θα πέσουν. Η μέθοδος αυτή όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα υπάρξουν νέα θυλάκια που λόγω ορμονών θα αναπτυχθούν στο σώμα. Επομένως άλλο μόνιμη αποτρίχωση και άλλο οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα.
Μύθος 7: η φωτοαποτρίχωση θέλει 6 συνεδρίες. Λάθος!
Κατά μέσο όρο οι συνεδρίες που χρειάζονται για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα είναι 8, χωρίς αυτό να ισχύει για όλους! Ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν θεαματικά αποτελέσματα και σε λιγότερες συνεδρίες. Για το μέσο όρο των ανθρώπων όμως οι έξι συνεδρίες για μόνιμο αποτέλεσμα είναι λίγες.
Μύθος 8: η φωτοαποτρίχωση δεν είναι αποτελεσματική στην ξανθιά και ανοιχτόχρωμη τριχοφυΐα. Λάθος!
Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας έχουν την ικανότητα να δίνουν θεαματικά αποτελέσματα και σε ξανθιά ή ανοιχτόχρωμη τριχοφυία. Κάποιες τυπολογίες ανοικτόχρωμης τρίχας μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για μόνιμο αποτέλεσμα. Δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει το ίδιο πρόβλημα για άλλους λόγους σε σκουρόχρωμη τριχοφυΐα. Γενικά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και το να κάνει κανείς προβλέψεις βάσει του χρώματος της τρίχας είναι μία αντιπαραγωγική απλούστευση.
Μύθος 9: τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα μπορούν να εφαρμοστούν και το καλοκαίρι σε μαυρισμένο δέρμα. Λάθος!
Όλα τα μηχανήματα φωτοαποτρίχωσης (ipl ή laser) δεν ξεχωρίσουν την τρίχα από το δέρμα αλλά τη διαφορά στην περιεκτικότητα και στην ποιότητα χρωστικών. Ένα μαυρισμένο δέρμα που έχει το ίδιο χρώμα με την τριχοφυια του είναι καλό να μην υπόκειται σε φωτοαποτρίχωση γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος οδυνηρής εφαρμογής, εγκαύματος και δημιουργίας δυσχρωμιών.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάθε εφαρμογή ο πιθανός ερεθισμός του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία θα έρθει να προστεθεί στην ένταση της φωτοαποτρίχωσης. Επομένως μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων.
Σε κάθε περίπτωση ο αισθητικός μας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας συμβουλέψει εάν το μαύρισμα που έχουμε πάρει μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή μας. Δεν ισχύει ότι κάποια τεχνολογία αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μαυρισμένα δέρματα.
Συμπεράσματα:
- Ο αισθητικός είναι ο πλέον κατάλληλος ειδικός για να μας συμβουλέψει για το ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποτρίχωσης για εμάς.
- Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αποτρίχωσης εκτός από την εκπαίδευση του αισθητικού είναι η συντήρηση του μηχανήματος που χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή .
- Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν έγκυρα ότι η μία ή άλλη μέθοδος φωτοαποτρίχωσης είναι καλύτερη. Επομένως επίσημα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το laser είναι πιο αποτελεσματικό από το IPL. Πόσο μάλλον ότι το "ιατρικό μηχάνημα αποτρίχωσης" είναι καλύτερο από αυτό του αισθητικού.
- Τεχνολογία ανώδυνης αποτρίχωσης με laser δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει, η πιθανότητα αποτυχίας της εφαρμογής είναι υψηλή. Υπάρχουν όμως τεχνικές που ελαχιστοποιούν την ενόχληση κατά την εφαρμογή και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις τεχνολογίες φωτοαποτρίχωσης.
- Η εφαρμογή φωτοαποτρίχωσης σε μαυρισμένο δέρμα το καλοκαίρι μπορεί να πονέσει περισσότερο, να ερεθίσει το δέρμα και να αυξήσει την πιθανότητα εγκαυμάτων και δυσχρωμιών. Δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαιρέτως σε όλα τα μαυρισμένα δέρματα. Ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν το μαύρισμά μας επιτρέπει την εφαρμογή φωτοαποτρίχωσης είναι ο αισθητικός της εμπιστοσύνης μας.
Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε άρθρο του Rodolfo Baraldini,
στη σελίδα ανοικτού επιστημονικού διαλόγου nonsensecosmethic.org.
Ανακάλυψε τη μόνιμη αποτρίχωση Phasma στα Element!
Ενημερώσου στο 2811 11 8101 και στο www.goelement.gr
Για πληροφορίες και ραντεβού καλείτε το 2811 118101.
Element Overwhelming Beauty
Λεωφ. Μίνωος 59 (γωνία 62 Μαρτύρων)
1ος Όροφος
1ος Όροφος
71304, Ηράκλειο
Τηλ. 2811118101
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου