Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Βαθύς Καθαρισμός: μύθοι και απομιμήσεις


Ο βαθύς καθαρισμός προσώπου αποτελεί μία κλασσική διαδικασία καθαρισμού της περιοχής του δέρματος του προσώπου, του λαιμού, αλλά και περιοχών όπως η επιδερμίδα των αυτιών και του ντεκολτέ.

Στόχος της διαδικασίας είναι η πλήρης απομάκρυνση των ρύπων και του περιττού σμήγματος με το λιγότερο δυνατό ερεθισμό, χωρίς την ανάγκη αποθεραπείας.

Μία κλασσική συνεδρία καθαρισμού ξεκινά με εφαρμογή επιλεγμένων καθαριστικών και τονοτικών προϊόντων  και στη συνέχεια ατμό. Ο ατμός βοηθά τους πόρους να χαλαρώσουν ώστε να διευκολυνθεί η διάνοιξη. Είναι όμως και ένας τρόπος να μαλακώσει το σμήγμα ώστε να έχουμε ευκολότερη εξαγωγή.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο αισθητικός μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει εξειδικευμένο ενζυμικό καθαρισμό ή οξέα φρούτων πριν τον ατμό, αν η επιδερμίδα χρειάζεται κάτι τέτοιο. Επίσης, μία προσαρμοσμένη στον καθαρισμό δερμοαπόξεση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τον ίδιο λόγο. Οι διαδικασίες αυτές προκαλούν διάσπαση των δεσμών των νεκρών κυττάρων καθώς και μερική διάλυση των μαύρων στιγμάτων, με αποτέλεσμα την ευκολότερη απομάκρυνσή τους. Συγχρόνως όμως λειαίνουν την επιδερμίδα και προσφέρουν μία επιφανειακή απομάκρυνση των ρύπων, πριν τη διάνοιξη που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια ο αισθητικός προχωρά σε διάνοιξη πόρων και εξαγωγή σμήγματος. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία καθώς οποιαδήποτε απροσεξία τόσο ως προς την καθαριότητα όσο και ως προς την τεχνική μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, μολύνσεις ή άλλα προβλήματα. Έγκλειστοι πόροι μπορούν να ανοιχτούν με βελόνα διάνοιξης μιας χρήσης μετά από ενημέρωση του επισκέπτη. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία μικρών σημαδιών μετά τον καθαρισμό, τα οποία όμως υποχωρούν σε λίγες ημέρες, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Η διαδικασία της διάνοιξης γίνεται σε όλα τα σημεία της επιδερμίδας που απαιτείται και όχι μόνο σε εμφανή μαύρα στίγματα.

Η εφαρμογή υψίσυχνων ρευμάτων αμέσως μετά τη διάνοιξη, η χρήση αντιμικροβιάκων και καταπραϋντικών μασκών και τεχνικών βοηθούν την επαναφορά της επιδερμίδας.

Η μοντέρνα αισθητική θέλει την επιδερμίδα αμέσως μετά τον καθαρισμό να είναι πολύ πιο δεκτική σε θεραπείες λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στα βαθύτερα στρώματα. Αυτό ισχύει, όχι όμως για όλα τα είδη θεραπείας. Η βαθιά ενυδάτωση για παράδειγμα στην ίδια συνεδρία με τον καθαρισμό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ενώ κούρες με πολύ όξινο pH, που προσωρινά μας δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου ευαισθητοποιούν ανομοιόμορφα το δέρμα, προκαλώντας ακόμη και χρόνια προβλήματα.

Οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν μετά τον βαθύ καθαρισμό είναι συγκεκριμένες και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι κατάλληλα για ένα ευαισθητοποιημένο δέρμα. Ένας αντιγηραντικός καθαρισμός είναι μία πλήρης και άκρως αποτελεσματική θεραπεία και πραγματοποιείται σε μία μόνο συνεδρία. Χρειάζεται όμως έμπειρο αισθητικό, έξυπνες τεχνικές και υψηλής ποιότητας προϊόντα για να πετύχουμε τη μέγιστη απορροφησιμότητα και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές ο επισκέπης φεύγει από τη συνεδρία του καθαρισμού με επιδερμίδα καθαρή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ο όποιος ερεθισμός υποχωρεί εντός της ημέρας. Θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι συμβουλές που δίνει ο αισθητικος, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας. Αντηλιακή προστασία, ήπια ενυδάτωση και τροφή με προϊόντα και φυσικά κανόνες καθημερινής υγιεινής είναι μερικές από τις συμβουλές που πρέπει να εφαρμόσει ο επισκέπτης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε θέμα εντοπίσουμε να το αναφέρουμε στον αισθητικό που μας ανέλαβε άμεσα. Ο άνθρωπος που πραγματοποίησε τον καθαρισμό είναι ο πλέον κατάλληλος να μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Απομιμήσεις...
"Ιατρικός καθαρισμός*", "καθαρισμός λείανσης", "ενυδατικός καθαρισμός", είναι μερικές από τις χειρότερες απομιμήσεις του κλασικού καθαρισμού προσώπου, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται από πολλούς ανώτερης ποιότητας και αποτελέσματος.
Εργαλείο διάνοιξης πόρων.

Ιατρικός Καθαρισμός: ο όρος "ιατρικός καθαρισμός" τείνει να χρησιμοποιείται κυρίως από κέντρα που απασχολούν γιατρούς και παρουσιάζεται ώς ο ανώτερος τύπος καθαρισμού του δέρματος. Στην ουσία πρόκειται για καθαρισμό του δέρματος με αντιμικροβιακά προϊόντα, δερμοαπόξεση με διαμάντι και χρήση εργαλείων διάνοιξης των πόρων που φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο λεγόμενος "ιατρικός καθαρισμός" λοιπόν, όπως περιγράφεται εδώ, αποτελεί πρόχειρη διαδικασία, δεν αποτελεί ιατρική πράξη -ούτε αισθητική- και βοηθά ελάχιστα στην πραγματική και σε βάθος αποσυμφόρηση της επιδερμίδας. Ο πραγματικός ιατρικός καθαρισμός αποτελεί ιατρική πράξη, περιλαμβάνει θεραπεία κυστικής ακμής με διάνοιξη στο πρόσωπο και πραγματοποιείται αποκλειστικά από ειδικευμένους γιατρούς.

Καθαρισμός με "ιατρικά" εργαλεία: Η χρήση εργαλείων εξαγωγής σμήγματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, φυσικά και είναι θεμιτή. Ο έμπειρος αισθητικός όμως χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία μόνο στις δυσπρόσιτες περιοχές όπως οι έλικες των αυτιών. Η χρήση τους σε όλη την επιδερμίδα του προσώπου προκαλεί έντονο ερεθισμό "αχρείαστη" ευαισθητοποίηση.

Επιλεκτικός Καθαρισμός: στο βαθύ καθαρισμό, γίνεται εξαγωγή σμήγματος "πόρο - πόρο" σε όλες τις πάσχουσες περιοχές. Η διάνοιξη μόνο των πόρων που φαίνονται είναι επί της ουσίας "μισή δουλειά" και η πρακτική αυτή αναγκάζει τον άνθρωπο που ζητά τη βοήθειά μας να επιστέψει και πάλι για καθαρισμό πολύ σύντομα.

Octenisept, ένα εξαιρετικής
αποτελεσματικότητας
φαρμακευτικό αντιμικροβιακό
προϊόν.
Φαρμακευτικός καθαρισμός: η χρήση φαρμακευτικών αντιμικροβιακών ουσιών για τον καθαρισμό του προσώπου, με αντικατάσταση των εξειδικευμένων προϊόντων καθαρισμού είναι μία πρόχειρη πρακτική που ναι μεν σκοτώνει τα μικρόβια, εγκαταλείπει όμως όλους τους υπόλοιπους ρύπους της επιδερμίδας στην επιφάνεια. Στο βαθύ καθαρισμό, η απομάκρυνση όλων των ρύπων από το δέρμα ξεκινά από την αρχή, με απολέπιση και χρήση διαφορετικών προϊόντων , ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.

Καθαρισμός "spa": η χρήση προϊόντων "λάμψης" που περιέχουν χαμηλής συγκέντρωσης οξέα φρούτων ή ένζυμα αποτελεί μία πολύ χρήσιμη διαδικασία απολέπισης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί βαθύ καθαρισμό.

Καθαρισμός με διαμάντι/μικροκρυστάλλους: η χρήση μηχανημάτων δερμοαπόξεσης με διαμάντι μπορεί να αποβεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και να προσθέσει στο τελικό αποτέλεσμα. Από μόνη της όμως δεν αποτελεί βαθύ καθαρισμό, καθώς λειαίνει την επιδερμίδα και αδειάζει εν μέρει τους πόρους. Είναι λοιπόν μία πολύ καλή διαδικασία ανάπλασης, καθαριότητας και συντήρησης της επιδερμίδας. Δεν είναι όμως βαθύς καθαρισμός.

Πότε κάνουμε Βαθύ Καθαρισμό;
Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι ο αισθητικός είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας πει αν χρειάζεται το πρόσωπό μας καθαρισμό. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως ο ίδιος ο επισκέπτης αισθάνεται από μόνος του πότε το πρόσωπό του έχει ανάγκη από μία τέτοια εφαρμογή. Δέρμα με μαύρα στίγματα, λιπαρότητα, τάση για ακμή, θαμπή και ανομοιόμορφη όψη, ενδείκνυται για βαθύ καθαρισμό. Υπάρχουν επιδερμίδες που έχουν ανάγκη από βαθύ καθαρισμό για κάποιο διάστημα κάθε μήνα. Άλλα πάλι δέρματα δεν έχουν ποτέ ανάγκη από βαθύ καθαρισμό.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός για άνδρες, γυναίκες ή παιδιά στην εφηβεία. Ο βαθύς καθαρισμός είναι μία καθαριστική διαδικασία, όπως το λέει και το όνομά του και εφόσον το δέρμα μας τον έχει ανάγκη, θα πρέπει να τον κάνουμε.

Που κάνουμε Βαθύ Καθαρισμό;
Ο πιο ασφαλής χώρος για βαθύ καθαρισμό είναι ένα πιστοποιημένο κέντρο αισθητικής. Ο αισθητικός είναι ο πλέον κατάλληλος επαγγελματίας που έχει εκπαιδευτεί ειδικά σε αυτό το κομμάτι. Στον αισθητικό μας σίγουρα δε θα πέσουμε σε απομίμηση: αν ζητήσουμε βαθύ καθαρισμό, θα κάνουμε πραγματικά βαθύ καθαρισμό.

Στα Element Overwhelming Beauty οι άνθρωποί μας έχουν εμπειρία 20 χρόνια στην αισθητική και συμμετέχουν σε μόνιμη βάση σε μετεκπαιδεύσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Δέρμα! Έχουμε αναπτύξει τεχνικές και χρησιμοποιούμε προϊόντα των μεγαλύτερων οίκων ομορφιάς παγκοσμίως. Μόνο στο κέντρο μας στο Ηράκλειο εκτελούνται δεκάδες συνεδρίες καθαρισμού/εβδομάδα και οι πτυχιούχοι αισθητικοί μας έχουν την εμπειρία και τη γνώση να αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό.
Κλείσε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού στο 2811 11 8101 (για Ηράκλειο Κρήτης) ή στο 211 770 7005 (για Περιστέρι Αττικής). Για online κράτηση, μπείτε στη σελίδα μας εδώ.

Το παρόν ιστολόγιο συντάσσεται από την ομάδα των
Element Overwhelming Beauty
(Μαριάννα Βελεγράκη)

Λεωφ. Μίνωος 59 (γωνία 62 Μαρτύρων)
1ος Όροφος, 71304, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 2811 11 8101

Κνωσού 4
4ος ΄Οροφος, 12134, Περιστέρι Αττικής
Τηλ. 211 770 7005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου